Ar būna dienų, kai sukate galvą, kokiais sveikais riebalais galėtumėte pagardinti savo patiekalą, bet nenorite nieko kepto? Jei atsakymas - taip, pabandykite šiuos, mano TOP 3, keto padažus: naminį majonezą, gvakamolę ar itališką pomidorų padažą - marinara! Jais gardinkite įvairiausius patiekalus, ypač tuos, kur lėkštėje tik salotos ar liesesnė mėsa, žuvis. Šiuose padažuose mažai angliavandenių!
Naminio majonezo recepte nenaudoju kiaušinių ir renkuosi "light" alyvuogių aliejų (kurio sudėtyje yra tiek rafinuoto, tiek ir tyro alyvuogių aliejaus). Esu bandžiusi gaminti majonezą ir su šalto spaudimo avokadų aliejumi, tačiau avokadų aliejaus skonis buvo pernelyg stiprus. Kuo "light" alyvuogių aliejus geriau nei įprastai majonezo gamybai naudojamas augalinis saulėgrąžų ar rapsų aliejus? Rafinavimo metu oksiduojasi (o kaitinant vėliau tampa transriebalais) ir sveikatai pavojingomis tampa polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių alyvuogių aliejuje yra tik apie 10%, o pavyzdžiui saulėgrąžų aliejuje - apie 66% . Nesvarbu, koks kiekis rafinuoto aliejaus būtų "light" alyvuogių aliejaus sudėtyje, polinesočiosios riebalų rūgštys neviršys 10%.
Gvakamolei reikės:
- 2 gerai sunokusių avokadų
- 1 pomidoro
- 0.5 mažo svogūno
- 1 a.š. alyvuogių aliejaus
- 0.5 a.š. druskos
- žiupsnelio pipirų
- 1 v.š. citrinos ar laimo sulčių
- šviežios kalendros* (*nebūtina)
Majonezui reikės:
- 120 ml. "light" alyvuogių aliejaus
- 60 ml. pieno
- 1 a.š. obuolių acto (majonezui sutirštinti)
- 0.5 a.š. druskos
- 1 a.š. garstyčių
- žiupsnelis ciberžolės (dėl spalvos)
Marinara padažui reikės:
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų (be pridėtinio cukraus)
- 40 ml tyro alyvuogių aliejaus
- 1 mažo arba 0.5 didesnio svogūno
- 2 česnako skiltelių
- 0.5 a.š druskos
- 1 v.š. šviežio arba 1/4 a.š. džiovinto baziliko
- žiupsnelis pipirų
Gvakamolės gaminimo eiga:
1. Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir šaukštu išskobkite avokadų minkštimą į dubenėlį. Įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir masę sutrinkite šakute.
2. Smulkiai supjaustykite svogūno pusę. Pomidorą supjaustykite kubeliais ir išimkite sėklytes. Kalendros lapelius susmulkinkite ir viską sudėkite į avokadų masę. Pagardinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir gerai išmaišykite. Paragaukite ir jei reikia, įdėkite dar druskos ar citrinos. Skanaus!
Majonezo gaminimo eiga:
1. Majonezo gamybai reikės arba virtuvinio kombaino, arba rankinio trintuvo (dar galite pabandyti ir su galingesne elektrine kokteiline). Visus ingredientus sudėkite į indą ir plakite apie 30 s. didžiausiu greičiu. Jei naudojate rankinį trintuvą, geriausia tam naudoti aukštą siaurą indą ir prieš įjungiant, trintuvą nuleisti į dugną. Paragaukite, galbūt trūks rūgštelės ar druskos. Skanaus!
Marinara padažo gaminimo eiga:
1. Padažo gamybai geriausia naudoti puodą aukštesnėmis sienelėmis. Svogūną supjaustykite ir dėkite į puode esantį alyvuogių aliejų, įspauskite česnako skilteles ir kepkite apie 3 min.
2. Sudėkite pomidorus, visus prieskonius ir vis pamaišant, ant vidutinės ugnies, troškinkite apie 15 min. Paruoštą padažą galite pagardinti šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!
コメント