Kartais lengviausias būdas pereiti prie naujos mitybos ir atsisakyti sveikatai nenaudingų ingredientų - tai atrasti alternatyvas. Tik nuo šiol patiekalų sudėtyje bus naudojami mažai angliavandenių turintys ingredientai.
Lietinius mėgsta beveik visi, nes jie universalus pagrindas tiek saldiems patiekalams, tiek rimtiems patiekalams, kurių įdaras gali būti mėsa. O kas sakė, kad Keto mityboje lietinių daugiau neteks ragauti? Nieko panašaus!
Bandant įvarius lietinių receptus, teko juos gerokai keisti. Originaliuose lietiniuose dažniausiai naudojamas pienas (kurio 100 ml yra 4.7 g cukraus) ir tradiciniai miltai, todėl surasti tinkamą receptą buvo sunku. Galutinis paieškų ir bandymų rezultatas, mano nuomone, identiškas tradiciniams lietiniams, o svarbiausia – itin lengva pasigaminti!
Lietinių masė kaskart gali gautis nevienodos konsistencijos – tai įtakoja skirtingų gamintojų kokosų miltai bei skirtingas kiaušinių baltymų skystumas ar klampumas. Stebėkite masę, leiskite jai pastovėti ir tik tada koreguokite, kol pasidarys tinkamo tirštumo.
Baltymus galite naudoti tiek įprastų kiaušinių (iš likusių trynių pasigaminkite omletą, olandišką padažą ar majonezą), tiek parduodamus atskirose pakuotėse.
Įmaišę į savo lietinių tešlą šaukštą kakavos miltelių, gausite nuostabius šokoladinius lietinius, su kuriais galite eksperimentuoti ir kurti sluoksniuotą lietinių tortą, su grietinėlės pertepimu, ar sluoksniuotą pyragą su varške! Skanaus!
Maistinė vertė (1 lietinio)
Kalorijos: 107 kcal
Riebalai: 7.4 g
Baltymai: 2.8 g Angliavandeniai: 5 g
Skaidulos: 3 g
Grynieji angliavandeniai: 2 g
10 lietinių reikės:
- ½ puodelio (120 ml) kokosų miltų
- ¾ puodelio (180 ml) kokosų pieno ar grietinėlės
- 1½ puodelio (350 ml) kiaušinių baltymų (apie 16 vnt.)
1 a.š. kepimo miltelių
Eiga:
1. Kokosų miltus persijokite kartu su kepimo milteliais.
2. Dubenyje sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų.
3. Leiskite blynų masei pastovėti bent 10 min, kad kokosų miltai spėtų absorbuoti skysčius. Masė turi būti šiek tiek tirštesnė nei įprastų lietinių, bet tikrai neturi būti tiršta. Jei manote, kad per tiršta – įpilkite šiek tiek vandens, po šaukštą kiekvieną kartą, kol pasieksite norimą konsistenciją.
4. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės – žemos temperatūros, patepkite ją riebalais ir pilkite maždaug po 1/3 puodelio tešlos, sukdami keptuvę ir paskirstydami masę per visą plotą.
5. Leiskite blynui beveik pilnai iškepti, tada galėsite lengvai, jo nesugadinant, apversti. Jei bandant apversti lietinis sulipo ar perplyšo, vadinasi kepėte per trumpai.
6. Gautus lietinius įdarykite savo mėgstamais įdarais: kumpio ir sūrio, varškės ir grietinėlės ar lašišos ir rikotos!
Egle,
Nežinau kodėl jums atrodo, kad tai produktų gadinimas, juk kartono pakuotėje parduodami kiaušinių baltymai (500 ml.) kainuoja mažiau nei 1.50 Eur.
Taip pat tekste esu pasiūliusi keletą idėjų, ka pasigaminti iš likusių trynių.
Nemanau, kad čia žmonių mulkinimas, juk visi turi teisę pasirinkti ką gaminti, o ko ne ;)
Gerų produktų gadinimas. Kaip galima dėti tokį recepta ir mulkinti žmones?!